Openheid

Openheid is een deugd. Wanneer je jezelf en anderen met een open geest benadert, ontstaat er oprechte nieuwsgierigheid voor alles wat je tegenkomt. Zonder masker en alle kwetsbaarheid je ware aard laten zien, aan jezelf en aan anderen.


NOOIT IS NOOIT GOED EN ALTIJD IS ALTIJD VERKEERD

Openheid ook dat we ons niet blind vastklampen aan één mening of gewoonte.  Auteur en yogadocent Bernie Clark leerde me een zeer waardevolle les met zijn uitspraak: “Nooit is nooit goed en altijd is altijd verkeerd.” Anders gezegd: wees niet (te) dogmatisch. Met een instelling als: ‘dit is de enige juiste manier en alles wat daarvan afwijkt is verkeerd’, sluit je je af voor andere ideeën en meningen. Dan belemmer je openheid en daarmee de voedingsbodem voor nieuwe kansen en verdere groei.


HOE OPEN BEN JIJ

Dit alles geldt voor jou privé, maar is minstens zo belangrijk op het werk. Want hoe wil je samen als team in alle openheid ergens voor gaan als er geen saamhorigheid en wederzijds respect is? Hoe kun je jezelf als medewerker veilig voelen om je volledig te geven als het vangnet van vertrouwen ontbreekt? Stel jezelf eens oprecht de vraag: ‘Hoe open kunnen anderen bij mij zijn? En hoe open ben ik eigenlijk naar mezelf toe?’


EEN OEFENING

Ik geef meteen toe dat openheid zeker niet altijd gemakkelijk is. We hebben denk ik allemaal de neiging wel eens vast te zitten in onze gewoontes en onze manier van denken. Voor mij is het beoefenen van openheid precies dat: een oefening. Een oefening die geduld en vriendelijkheid vereist. Vanuit de mindfulness heb ik geleerd dat het formuleren en herhalen van een affirmatie hier heel goed bij helpt. Dat is een positieve zin die je verwoord alsof het al werkelijkheid is. Dat maakt het namelijk nóg krachtiger.


OPENHEID BEGINT MET MOED

Een voorbeeld affirmatie voor meer openheid is: “Ik sta open – naar anderen en naar mezelf – en ik sta open voor alles wat het leven mij brengt”. Voel je vrij om je eigen positieve zin te formuleren, zolang de strekking maar is om meer openheid te creëren. Schrijf de affirmatie op en hang het op een plek waar je het regelmatig tegenkomt, bijvoorbeeld op je nachtkastje. Zo word je steeds weer herinnerd aan die positieve, bekrachtigende zin.


Een mooie quote om mee af te sluiten is die van Brené Brown: “Openheid begint met moed. Moed om er te zijn en jezelf te laten zien”. Hier is een uitdaging: formuleer een affirmatie voor jezelf en herhaal die net zo lang tot het onderdeel is van je denken en doen. Ik wens je de moed om openheid op het prioriteitenlijstje te zetten!

TIP:

Bedenk een positieve, krachtige zin.

Formuleer het zo, alsof het al zo is. Dus bijvoorbeeld niet: 'ik wil minder stress', maar 'ik ervaar meer rust en kalmte'. Dit noemen we een affirmatie.

Schrijf de affirmatie op en hang het op een plek waar je het regelmatig tegenkomt, bijvoorbeeld op je nachtkastje. Zo word je steeds weer herinnerd aan die positieve, bekrachtigende zin.

“Openheid begint met moed. Moed om er te zijn en jezelf te laten zien"

  • Brené Brown